هگست: اگر ایران تسلیم نشود حمله نظامی قطعی است! / سخنگوی ارتش: سرعت و برد موشک‌هایمان را بالا بردیم!

آمریکا تهدید کرد، ایران برد موشک‌ها را بالا می‌برد. هگست گفت اگر ایران انتخاب درستی نکند جنگ در پیش است.

هگست: اگر ایران تسلیم نشود حمله نظامی قطعی است! / سخنگوی ارتش: سرعت و برد موشک‌هایمان را بالا بردیم!

بحث درباره حمله مجدد آمریکا به ایران در شرایطی دوباره بالا گرفته که واشینگتن از باقی ماندن گزینه‌های نظامی روی میز سخن می‌گوید و تهران همزمان از افزایش برد و سرعت موشک‌های خود خبر داده است؛ همزمانی این دو موضع در کنار بن‌بست مذاکرات ایران و آمریکا، نگرانی‌ها درباره احتمال جنگ مجدد ایران و آمریکا را افزایش داده است.

 

هگست: اگر ایران «انتخاب درست» نکند همه گزینه‌ها روی میز است

پیت هگست، وزیر جنگ آمریکا، در تازه‌ترین اظهارات خود درباره ایران هشدار داده است که اگر جمهوری اسلامی «انتخاب درست» را انجام ندهد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، همه گزینه‌های مورد نیاز خود را درباره ایران در اختیار خواهد داشت.

هگست ادعا کرده جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای برای آمریکا یک منفعت حیاتی است و واشینگتن برای رسیدن به این هدف «هر کاری لازم باشد» انجام خواهد داد.

وزیر جنگ آمریکا همچنین درباره تنگه هرمز موضعی بسیار تند گرفته و مدعی است ایران کنترل این آبراه را در اختیار ندارد و آمریکا می‌تواند محاصره خود را تا هر زمان که لازم باشد ادامه دهد.

هگست در عین حال مدعی شده است که حل‌وفصل بحران فقط از مسیر نظامی نمی‌گذرد و تهران همچنان فرصت مذاکره دارد. او گفته ترامپ همه فرصت‌های ممکن را در اختیار ایران گذاشته تا مسئله از طریق مذاکره حل شود. گزارش آسوشیتدپرس نیز اظهارات هگست درباره «آهنین» بودن محاصره تنگه هرمز و باقی ماندن گزینه‌های مختلف برای ترامپ را تأیید کرده است.

 

پاسخ تهران چیست؟ افزایش برد موشک‌ها برای فاصله هزار کیلومتری

در سوی دیگر، محمد اکرمی‌نیا، سخنگوی ارتش جمهوری اسلامی، از تصمیم برای ارتقای برد، سرعت و دقت موشک‌های ارتش خبر داده است.

او با اشاره به تجربه جنگ اخیر ایران و آمریکا گفته موشک‌های مورد استفاده ارتش، از جمله موشک‌های نیروی زمینی علیه پایگاه‌های آمریکا در کویت و موشک‌های کروز دریایی علیه شناورها، عملکرد «بسیار خوب» و اثربخشی داشته‌اند؛ اما اکنون باید برد و سرعت آنها افزایش پیدا کند.

اکرمی‌نیا دلیل این تصمیم را تغییر فاصله نیروهای طرف مقابل عنوان کرده و گفته است: «دشمن امروز در فاصله دورتری از سواحل ما، تا فاصله هزار کیلومتری، قرار دارد.»

به گفته او، اقداماتی در زمینه افزایش سرعت موشک‌ها و ارتقای کیفیت نقطه‌زنی انجام شده و نسل‌های بعدی موشک‌های ارتش از این قابلیت‌ها برخوردار خواهند بود.

این اظهارات از نظر راهبردی اهمیت بیشتری از یک اعلام تسلیحاتی معمولی دارد؛ زیرا ارتقای برد موشکی مستقیماً به تجربه جنگ اخیر و فاصله استقرار نیروهای آمریکایی از سواحل ایران پیوند زده شده است.

 

هشدار نماینده مجلس درباره جنگ مجدد ایران و آمریکا

ابراهیم رضایی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، نیز موضعی تند در قبال مذاکرات ایران و آمریکا گرفته است.

رضایی گفته است: «آمریکایی‌ها یا باید تسلیم دیپلمات‌های ما شوند یا باید تسلیم موشک‌های ایران شوند» و تأکید کرده تهران پیشنهاد دیگری برای واشینگتن ندارد.

او در اظهاراتی که ایسنا منتشر کرده، گفته جمهوری اسلامی از شروط خود در برابر آمریکا عقب‌نشینی نخواهد کرد و «این مقاومت ما ادامه پیدا خواهد کرد».

رضایی همچنین گفته است که توان دفاعی ایران نسبت به ۹ اسفند بسیار بهتر شده و در حوزه‌های پدافندی و آفندی برای طرف مقابل «شگفتانه» وجود دارد. به گفته او تهران تصمیمات خود را به انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا گره نزده و برای «بدترین سناریوها» آماده است و در صورت وقوع جنگی دیگر «ضربات ویرانگرتری» وارد خواهد کرد.

 

حمله مجدد آمریکا به ایران؛ چرا این بار تنگه هرمز مهم‌تر شده است؟

تفاوت مهم شرایط فعلی با صرفاً یک جنگ لفظی، قرار گرفتن تنگه هرمز در مرکز مناقشه است.

هگست مدعی شده محاصره آمریکا در این آبراه «آهنین» است و واشینگتن کنترل تردد دریایی را در اختیار دارد. در مقابل، تهران بازگشایی کامل تنگه را به پذیرش شروط خود مرتبط کرده است.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، روز یکشنبه اعلام کرد تنگه هرمز تا زمانی که شروط هفت‌گانه ایران بر اساس تفاهم‌نامه اسلام‌آباد اجرا نشود، باز نخواهد شد. در همین حال عباس عراقچی نیز گفته ایران هم برای مذاکره آماده است و هم در صورت بازگشت آمریکا یا اسرائیل به مسیر نظامی، آمادگی بیشتری نسبت به گذشته دارد.

به این ترتیب، تنگه هرمز اکنون فقط یک موضوع نظامی نیست؛ بلکه به اهرمی همزمان در مذاکرات ایران و آمریکا، اقتصاد انرژی و فشار سیاسی بر دو طرف تبدیل شده است.

 

آیا احتمال جنگ مجدد ایران و آمریکا افزایش یافته است؟

از مجموع مواضع دو طرف نمی‌توان با قطعیت گفت که تصمیم حمله مجدد آمریکا به ایران گرفته یا زمان مشخصی برای آن تعیین شده است. اما چند علامت همزمان قابل توجه است.

نخست، واشینگتن همچنان گزینه نظامی را صریحاً کنار نگذاشته است. هگست گفته در صورت تصمیم ترامپ گزینه‌های لازم روی میز خواهد بود و رئیس‌جمهوری آمریکا مصمم است مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود.

دوم، تهران نیز صرفاً از مسیر دیپلماسی سخن نمی‌گوید. اعلام برنامه برای افزایش برد و سرعت موشک‌ها، در کنار تأکید مقام‌های سیاسی بر آمادگی برای «بدترین سناریو»، نشان می‌دهد احتمال درگیری مجدد در محاسبات امنیتی ایران همچنان جدی گرفته می‌شود.

سوم، مذاکرات ایران و آمریکا هنوز به توافق نهایی نرسیده است. در همین شرایط، هر حادثه نظامی در تنگه هرمز می‌تواند فضای دیپلماتیک را شکننده‌تر کند.

 

یک تفاوت مهم؛ تهدید نظامی و مذاکره همزمان ادامه دارد

با وجود ادبیات بسیار تند دو طرف، یک واقعیت مهم نباید نادیده گرفته شود: مذاکره هنوز کاملاً از معادله حذف نشده است.

از یک سو هگست می‌گوید ترامپ به ایران فرصت حل بحران از مسیر مذاکره را داده است؛ از سوی دیگر مقام‌های ایرانی نیز از آمادگی برای مذاکره سخن می‌گویند، هرچند بر شروط خود اصرار دارند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز یکشنبه اعلام کرد راه حل بحران را در مذاکره می‌داند و در عین حال هشدار داد اگر آمریکا بار دیگر مسیر نظامی را انتخاب کند ایران آماده‌تر از گذشته خواهد بود.

این وضعیت باعث شده بحران فعلی در یک نقطه خاکستری قرار بگیرد: نه می‌توان از پایان جنگ و تنش سخن گفت و نه می‌توان گفت جنگ مجدد ایران و آمریکا قطعی شده است.

 

تحلیل و بررسی؛ خطر اصلی کجاست؟

مهم‌ترین نکته در وضعیت فعلی نه یک جمله مشخص از هگست یا یک اظهار نظر از مقام‌های ایرانی، بلکه هم‌زمانی سه روند است: تهدید نظامی، تقویت توان بازدارندگی و بن‌بست دیپلماتیک.

اگر مذاکرات ایران و آمریکا بتواند بر سر تنگه هرمز و سایر اختلافات به توافق برسد، افزایش فشارهای نظامی می‌تواند بخشی از راهبرد چانه‌زنی باشد. اما اگر مذاکرات شکست بخورد و همزمان حوادث دریایی در تنگه هرمز افزایش پیدا کند احتمال یک چرخه جدید از اقدام و واکنش بالا می‌رود.

در چنین شرایطی حتی یک حادثه محدود نیز می‌تواند اهمیت زیادی پیدا کند؛ زیرا آمریکا از قبل اعلام کرده گزینه‌های نظامی را کنار نگذاشته و ایران نیز از تغییرات در توان موشکی و آمادگی برای سناریوی درگیری تازه سخن گفته است.

از سوی دیگر، تنگه هرمز یک متغیر اقتصادی بسیار بزرگ است. هرگونه اختلال پایدار در این مسیر می‌تواند بازار نفت، هزینه حمل‌ونقل دریایی و قیمت انرژی را تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل، احتمال حمله مجدد آمریکا به ایران فقط یک موضوع امنیتی نیست و می‌تواند پیامدهای اقتصادی منطقه‌ای و جهانی نیز داشته باشد.

 

جمع‌بندی؛ حمله مجدد آمریکا به ایران نزدیک‌تر شد؟ هشدار تند هگست و آماده‌باش موشکی تهران

در حال حاضر نمی‌توان گفت حمله مجدد آمریکا به ایران قطعی شده است؛ اما نمی‌توان احتمال آن را نیز صرفاً یک تهدید رسانه‌ای دانست. واشینگتن همچنان گزینه نظامی را روی میز نگه داشته، تهران از آمادگی بیشتر برای جنگ و ارتقای برد موشک‌ها خبر می‌دهد و مذاکرات ایران و آمریکا نیز هنوز به نقطه حل‌وفصل نرسیده است.

بنابراین، وضعیت فعلی را باید «فشار حداکثری همراه با باز ماندن یک مسیر دیپلماتیک» توصیف کرد. اگر این مسیر دیپلماتیک شکست بخورد تداوم تنش در تنگه هرمز و افزایش تحرکات نظامی می‌تواند احتمال جنگ مجدد ایران و آمریکا را به یکی از مهم‌ترین ریسک‌های امنیتی منطقه تبدیل کند.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها