اگر ترامپ به‌چیزی که می‌خواهد نرسد، حمله به ایران قطعی است! / جمهوری اسلامی: نگران تابوت سربازان آمریکایی باشید!

هشدارها درباره حمله آمریکا به ایران جدی‌تر شد: توافق نشود جنگ حتمی است.

اگر ترامپ به‌چیزی که می‌خواهد نرسد، حمله به ایران قطعی است! / جمهوری اسلامی: نگران تابوت سربازان آمریکایی باشید!

در شرایطی که گمانه‌زنی‌ها درباره آینده روابط ایران و آمریکا ادامه دارد، تحلیل‌ها و مواضع مطرح‌شده از سوی مقامات و رسانه‌های مختلف تصویر پیچیده‌ای از هم‌زمانی دیپلماسی و تهدید ترسیم می‌کند؛ وضعیتی که در آن حمله آمریکا به ایران همچنان به‌عنوان یک سناریوی پرریسک روی میز باقی مانده و در مقابل، تلاش‌ها برای حفظ مسیر گفت‌وگو نیز ادامه دارد.

در همین راستا، تابناک به نقل از پروفسور «هونگدا فون» نوشت آمریکا برای جلوگیری از تشدید بحران، به‌دنبال دریافت امتیازاتی از ایران، دست‌کم در سطح گفتار و رفتار است. به باور این تحلیلگر، اگر واشنگتن از مسیر مذاکره به اهداف خود برسد دلیلی برای توسل به گزینه نظامی نخواهد داشت؛ اما در صورت شکست مذاکرات ایران و آمریکا احتمال درگیری به‌شدت افزایش می‌یابد.

او تاکید کرد که ایران نیز خود را برای دفاع آماده کرده و تصور شکل‌گیری محور منسجم «ایران-چین-روسیه» را نادرست دانسته است. از نگاه او، اگر آمریکا در روند گفت‌وگوها به نتیجه ملموسی نرسد احتمال اقدام نظامی و حتی حمله آمریکا به ایران از سوی دولت ترامپ بسیار بالا خواهد بود؛ موضوعی که به‌زعم وی، نشانه‌ای از آمادگی تهران برای پاسخ نظامی نیز تلقی می‌شود.

 

مادورو هم آمریکا را مسخره می‌کرد اما الان کجاست؟

در همین فضا، پیت هگست، وزیر جنگ ایالات متحده، با اشاره به پرونده‌های پیشین سیاست خارجی آمریکا، مدعی شد که واشنگتن توان اجرای پیچیده‌ترین عملیات نظامی را دارد و تصمیمات اخیر را بی‌سابقه توصیف کرد؛ اظهاراتی که از سوی ناظران در راستای افزایش فشار روانی و تقویت گزینه تهدید ارزیابی شده است. او نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور سابق ونزوئلا، را مثال زد و گفت: «یادم هست مادورو ما را به تمسخر گرفت و گفت من اینجا هستم بیایید من را بگیرید؛ خب، نتیجه‌اش را هم دید.»

 

تنش‌های ایران و آمریکا برای کل منطقه خطرناک است

هم‌زمان، مسکو نیز نسبت به پیامدهای این تنش‌ها هشدار داده است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، با توصیف وضعیت موجود به‌عنوان «انفجاری»، تاکید کرد که تنش میان ایران و آمریکا نه‌تنها برای تهران، بلکه برای کل خاورمیانه خطرناک است. او با اشاره به وجود «بمب‌های ساعتی» در منطقه اعلام کرد که روسیه آماده کمک به اجرای هرگونه توافق احتمالی میان طرف‌هاست؛ توافقی که می‌تواند مانع از سناریوهایی چون حمله آمریکا به ایران شود.

 

مذاکرات ایران و آمریکا می‌تواند تهدید نظامی را تشدید کند

واکنش‌ها در کشور نیز ادامه دارد. حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، در واکنش به اظهارات مسعود پزشکیان درباره موافقت با مذاکره با آمریکا، تاکید کرد که تجربه گذشته نشان داده گفت‌وگو با واشنگتن لزوماً از تهدید نظامی نمی‌کاهد و حتی ممکن است آن را تشدید کند. او گفت تنها عاملی که می‌تواند بر تهدید نظامی آمریکا اثر بگذارد، هزینه‌های انسانی برای طرف مقابل است و نوشت: «فقط تعداد تابوت سربازان آمریکایی است که روی تهدید نظامی آمریکا تاثیرگذار است.»

 

نتیجه مذاکره ایران و آمریکا چه بود؟

با این حال، در عرصه دیپلماتیک، مقام‌های ایران و آمریکا با تاکید بر ادامه مسیر دیپلماسی، دور تازه‌ای از گفت‌وگوها درباره برنامه هسته‌ای را بدون تغییر در مواضع اصلی به پایان رساندند. روزنامه وال‌استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه گزارش داد که هیچ‌یک از طرفین عقب‌نشینی قابل‌توجهی از مواضع اولیه خود نداشته‌اند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، نیز تصریح کرده است که تهران با توقف کامل غنی‌سازی یا انتقال آن به خارج از کشور موافقت نخواهد کرد؛ موضوعی که از خواسته‌های اصلی آمریکا محسوب می‌شود. با وجود این، او این رایزنی‌ها را «آغازی خوب» توصیف کرد و به‌همراه وزیر خارجه عمان، بر تداوم گفت‌وگوها تاکید داشت.

عراقچی پس از پایان نشست روز جمعه اعلام کرد که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ بعدازظهر در چندین دور برگزار و طی آن، دیدگاه‌ها و نگرانی‌های دو طرف به‌طور کامل منتقل شد. او افزود که ادامه گفت‌وگوها منوط به انجام مشورت‌های بیشتر در پایتخت‌ها خواهد بود.

 

مذاکرات ایران و آمریکا ادامه خواهد داشت

مایکل ای. هورویتز، تحلیلگر ژئوپلیتیک منطقه، پیش‌بینی کرده است که مذاکره ایران و آمریکا در روزهای آینده ادامه می‌یابد؛ مذاکراتی که به گفته منابع غربی اگرچه با مخالفت دو طرف با اکثر پیشنهادهای کلی همراه بوده، اما بر سر تداوم دیدارها توافق حاصل شده است.

در این میان، وزیر خارجه عربستان سعودی نیز ابراز امیدواری کرده است که این گفت‌وگوها به نتیجه برسد و موفقیت آن را عاملی برای افزایش امنیت منطقه دانسته است.

 

مذاکرات عمان، مستقیم بود

باراک راوید، خبرنگار ارشد آکسیوس، نیز در توییتی نوشت که به گفته منابع آگاه، دور دیگری از مذاکرات به‌زودی برگزار خواهد شد. او همچنین خبر داد که در جریان مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، مشاوران نزدیک به ترامپ به‌طور مستقیم با عباس عراقچی دیدار کرده‌اند؛ دیدارهایی که نشان می‌دهد مذاکره ایران و آمریکا در عمان همچنان به‌عنوان کانال اصلی دیپلماسی فعال است.

در مجموع، هم‌زمانی تهدیدهای آشکار، هشدارهای بین‌المللی و ادامه مذاکره ایران و آمریکا نشان می‌دهد که منطقه در نقطه‌ای حساس قرار دارد؛ نقطه‌ای که سرنوشت آن می‌تواند میان تشدید تنش و حتی حمله آمریکا به ایران، یا حفظ مسیر گفت‌وگو و کاهش بحران، رقم بخورد. با توجه به تاکید طرف‌ها بر ادامه مذاکرات ایران و آمریکا، آینده این روند بیش از هر زمان دیگری به تصمیمات سیاسی در تهران و واشنگتن گره خورده است.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها