بیدرنگ باید وارد مذاکره شویم
بیدرنگ باید وارد مذاکره شویم/ ابهام در دیپلماسی را پایان دهیم/ نباید میدان را برای تندروها باز کنیم/ مذاکرات چندجانبه در راه خواهد بود.

جنگ زمانی آغاز میشود که دیپلماسی شکست خورده باشد. کسانی که اکنون معتقدند نباید وارد مذاکره شویم، عملا میگویند که باید وارد جنگ شویم.
امیر دبیریمهر، استاد علوم سیاسی و رییس گروه پژوهشی اندیشه و قلم، در ارزیابی شرایط دیپلماسی کنونی ایران و چارچوب مذاکرات احتمالی بهخبرنگار «چندثانیه» میگوید: دیپلماسی وجنگ در واقع دو روی یک سکهاند. بهبیان دیگر، ما از دیپلماسی بهره میگیریم تا از وقوع جنگ جلوگیری کنیم و در صورتی که جنگی آغاز شود، تلاش میکنیم تا با بازگشت به مسیر دیپلماتیک، جنگ را متوقف نماییم.
بشر تا امروز راه دیگری جز گفتوگو نیافته است. بههمین دلیل، جنگ زمانی آغاز میشود که دیپلماسی شکست خورده باشد. کسانی که اکنون معتقدند نباید وارد مذاکره شویم، عملا میگویند که باید وارد جنگ شویم.
همانطور که جمهوری اسلامی در جنگ تحمیلی ۱۲روزه، به هر شکل ممکن از خود دفاع کرد و شهروندان توانستند مانع از تحقق کامل اهداف دشمن صهیونی شوند، امروز نیز دیپلماسی بههمان میزان اهمیت دارد و باید در دستور کار کشور قرار گیرد.
آنچه اکنون شاهد آن هستیم، نوعی ابهام و تعلیق در فضای دیپلماسی کشور است.
بهدلیل شرایط پساجنگ، برخی دچار تردید شدهاند که آیا باید وارد مذاکره شویم یا خیر؟ این تردید، به باور من، جایگاهی ندارد.
ما باید بیدرنگ وارد مذاکره شویم. هر روزی که در آغاز مذاکرات تاخیر کنیم و دیپلماسی را تضعیف نماییم، در واقع یک گام به فضای جنگ نزدیکتر شدهایم و زمینه را برای تشدید منازعه فراهم کردهایم.
آیا واقعا در کشور ما کسی هست که دلسوز مردم و ایران باشد و در عین حال خواستار جنگ برای کشور باشد؟ قطعاً نه. بنابراین باید از این فضای تعلیق و ابهام عبور کنیم.
تا زمانی که زبان، توان و قدرت داریم و از امتیازاتی برخورداریم، باید راه گفتوگو با جهان را باز نگه داریم و از فرصتهای دیپلماتیک بهره ببریم.
جنگطلبان حق ندارند فضای کشور را از منطق تهی کنند و مسیر گفتوگو را مسدود سازند. کسی که دنبال دیپلماسی است، مسیر درست را برگزیده و حق با اوست. گاهی البته شرایط به گونهای رقم میخورد که جنگ تحمیل میشود. یعنی ما آغازگر نبودیم و بهدنبال آن نبودیم، بلکه آن را تحمل کردیم و در برابر آن ایستادیم.
بهاعتقاد بنده، مذاکرات باید بهصورت چندجانبه و در جبهههای گوناگون آغاز شود. ایران باید با روسیه، چین، اروپا، آمریکا و سایر بازیگران جهانی وارد گفتوگو شود و روند تحقق منافع ملی خود را از مسیر دیپلماسی دنبال کند.
البته در چنین شرایط حساسی نباید میدان را برای تندروها و کسانی که دانسته یا نادانسته به فضای جنگ، تشدید درگیری، قطع دیپلماسی و عدم همکاری با نهادهای بینالمللی دامن میزنند، باز گذاشت چون این افراد بههیچوجه در جهت منافع ملی جمهوری اسلامی ایران حرکت نمیکنند./چندثانیه
ارسال نظر