شکاف عمیق در پایتخت‌های خلیج فارس بر سر جنگ با ایران

شماری از کشورهای خلیج‌فارس در پی گسترش همکاری‌های دفاعی با کشورهای اروپایی هستند

شواهد نشان می‌دهد که اختلاف‌نظرهایی در تاکتیک‌ها و اولویت‌ها پدید آمده است. پیش از امضای یادداشت تفاهم ایران و آمریکا، بیشتر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از کاهش تنش و تثبیت امنیت منطقه حمایت می‌کردند. پس از فروپاشی این روند و ازسرگیری درگیری‌ها، رویکردها تا حدی از هم فاصله گرفته است: کشورهایی مانند قطر و عمان همچنان بر میانجیگری و بازگرداندن دو طرف به مذاکرات تأکید دارند. در مقابل، برخی دیگر از کشورهای خلیج فارس، با توجه به نگرانی‌های امنیتی خود، مواضع سخت‌گیرانه‌تری نسبت به ایران اتخاذ کرده‌اند و خواهان تضمین‌های امنیتی بیشتر از سوی آمریکا هستند.

شماری از کشورهای خلیج‌فارس در پی گسترش همکاری‌های دفاعی با کشورهای اروپایی هستند

متحدان عرب واشنگتن اکنون درباره گام بعدی آمریکا در جنگ با ایران دچار اختلاف‌نظر شده‌اند
 

 

برخی مقام‌های کشورهای خلیج فارس از این ایده که عملاً از آن‌ها خواسته شود هزینه بازسازی ایران یا پرداخت غرامت به این کشور را تأمین کنند، ابراز نارضایتی کرده‌اند، به‌ویژه در حالی که کشورهای خودشان نیز در نتیجه حملات ایران خسارت‌های قابل‌توجهی دیده‌اند.

شبکه بلومبرگ به نقل از مقام‌های کشورهای خلیج فارس و منابع آگاه که نخواستند نامشان فاش شود، گزارشی از بحث‌های جاری در پایتخت‌های عربی خلیج فارس درباره جنگ منتشر کرده است.

 جنگ، برخی از کشورهای خلیج فارس را وادار کرده توانایی آمریکا در حفاظت از متحدانش را مجددا ارزیابی کنند و شماری از آن‌ها در پی گسترش همکاری‌های دفاعی با کشورهای اروپایی هستند.

امارات خواهان آن است که کشورهای اروپایی نقش فعال‌تری در تأمین امنیت کشتیرانی دریایی ایفا کنند. مقام‌های اماراتی هفته گذشته با همتایان اروپایی خود درباره احتمال تشکیل مأموریتی برای پاکسازی مین‌های دریایی، در صورت فراهم شدن شرایط امنیتی، گفت‌وگو کرده‌اند.

هیچ‌یک از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در حال حاضر قصد مشارکت در صندوق ۳۰۰ میلیارد دلاری بازسازی ایران را که در چارچوب تفاهم‌های مرتبط با یادداشت تفاهم ایران و آمریکا مطرح شده بود، ندارند.

برخی مقام‌های کشورهای خلیج فارس از این ایده که عملاً از آن‌ها خواسته شود هزینه بازسازی ایران یا پرداخت غرامت به این کشور را تأمین کنند، ابراز نارضایتی کرده‌اند، به‌ویژه در حالی که کشورهای خودشان نیز در نتیجه حملات ایران خسارت‌های قابل‌توجهی دیده‌اند.

متحدان عرب واشنگتن اکنون درباره گام بعدی آمریکا در جنگ با ایران دچار اختلاف‌نظر شده‌اند، در حالی که تنها چند هفته پیش همگی بر ضرورت کاهش تنش و پیگیری راه‌حل‌های دیپلماتیک تأکید داشتند.

برخی مقام‌های خلیج فارس معتقدند ترامپ باید عملیات نظامی را با اعزام نیروهای زمینی به بخش‌هایی از ایران و حتی احتمالاً اشغال جزیره خارک تشدید کند.

 از دید این مقام‌ها، ایران تا زمانی که با فشار نظامی شدیدتری روبه‌رو نشود، از کنترل خود بر تنگه هرمز عقب‌نشینی نخواهد کرد و امتیاز نخواهد داد. در غیر این صورت، منطقه با یک جنگ فرسایشی و کم‌شدت مواجه خواهد شد که ممکن است ماه‌ها ادامه یابد و موجب خروج سرمایه‌گذاری خارجی و کاهش گردشگری در منطقه شود.

در مقابل، برخی کشورهای دیگر، به‌ویژه قطر، با این رویکرد مخالف‌اند و خواستار کاهش فوری تنش‌ها هستند تا از بازگشت درگیری‌ها به سطح بمباران‌های گسترده جلوگیری شود.

وحدت کشورهای خلیج فارس که پیش از امضای یادداشت تفاهم ایران و آمریکا وجود داشت، طی دو هفته اخیر از میان رفته، زیرا دو طرف یکدیگر را مسئول شکست این توافق می‌دانند.

«مایکل راتنی» سفیر پیشین آمریکا در عربستان به بلومبرگ گفته مقام‌های کشورهای خلیج فارس احساس ناامیدی و خشم دارند، اما برای حفظ روابط خود با ترامپ از بیان علنی این احساسات خودداری می‌کنند و بیش از هر چیز خواهان ازسرگیری جریان عادی صادرات نفت و ثبات اقتصادی منطقه هستند.

«علی واعظ» مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران نیز گفته کشورهای خلیج فارس هرچند از وضعیت موجود ناراضی هستند، اما توانایی متوقف کردن هیچ‌یک از طرف‌های درگیر را ندارند.

تردد دریایی در تنگه هرمز بار دیگر کاهش یافته و بسیاری از مقام‌های خلیج فارس انتظار ندارند در آینده نزدیک کشتیرانی به وضعیت عادی بازگردد.

امارات، عربستان و کویت همچنان نفتکش‌های خود را از تنگه هرمز عبور می‌دهند، اما اغلب برای کاهش امکان ردیابی، سامانه‌های شناسایی ماهواره‌ای را خاموش می‌کنند.
منبع: روایت جهان

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها