شمارش معکوس برای جنگ ایران و اسرائیل؛ در وضعیت جنگی قرار داریم!

از برجام تا جنگ: آیا مکانیسم ماشه دوباره ایران را درگیر تحریم می‌کند؟

شمارش معکوس برای جنگ ایران و اسرائیل؛ در وضعیت جنگی قرار داریم!

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: جنگ ممکن است هر لحظه دوباره شروع شود!

‌فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با بیان اینکه چون برجامی وجود ندارد مکانیسم ماشه معنا و مفهوم خود را از دست داده، گفت: «خطر شروع مجدد جنگ هر لحظه وجود دارد و به همین دلیل تاکید می‌کنیم که نباید گفت آتش‌بس برقرار شده بلکه باید گفت جنگ متوقف شده است.»

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ادامه داد: «ایران همین حالا در وضعیت جنگی قرار دارد و دیگر هراسی از این نداریم که قرار گرفتن ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، بتواند سایه جنگ را بر سر کشورمان قرار دهد.»

 

مذاکرات ایران و اروپا در استانبول 

به گزارش مستقل آنلاین، مقام‌های ارشد وزارت خارجه در تازه‌ترین موضع‌گیری خود از آمادگی ایران برای ازسرگیری مذاکرات ایران و اروپا خبر دادند. به گفته منابع دیپلماتیک، محور اصلی مذاکرات ایران و اروپا نه‌تنها مربوط به برنامه هسته‌ای بلکه شامل مسائل منطقه‌ای نیز خواهد بود. تحلیل‌گران معتقدند که تقویت مذاکرات ایران و اروپا می‌تواند راهی برای کاهش فشارها و خنثی‌سازی برخی تهدیدهای آتی در قالب مکانیسم ماشه باشد. سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده است که مذاکرات هسته‌ای با سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان جمعه، سوم مرداد، در استانبول و در سطح معاونان وزیر از سر گرفته خواهد شد.

 

فعال‌سازی مکانیسم ماشه 

در همین حال، هشدارهای پیاپی از سوی کشورهای غربی درباره احتمال فعال‌سازی مکانیسم ماشه فضای مذاکرات را دچار ابهام کرده است. فعال‌سازی مکانیسم ماشه از سوی طرف‌های برجام می‌تواند تحریم‌های شورای امنیت را به‌صورت خودکار علیه ایران بازگرداند. تهران نیز هشدار داده است که اگر مکانیسم ماشه به جریان بیفتد واکنش سختی نشان خواهد داد و مسیر مذاکرات ایران و اروپا به بن‌بست خواهد رسید.

عراقچی، وزیر امور خارجه، درباره تلاش‌های اروپایی‌ها برای استفاده از مکانیزم ماشه در مطلبی در ایکس نوشته است: «در نامه‌ای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، رئیس شورای امنیت، کایا کالاس نماینده عالی اتحادیه اروپا و اعضای شورای امنیت سازمان مل، دلایل خود را تشریح کردم که چرا سه کشور اروپایی از هیچ‌گونه مشروعیت حقوقی، سیاسی و اخلاقی برای فعال‌سازی سازوکارهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت برخوردار نیستند...

ایران در واکنش به خروج یک‌جانبه ایالات متحده از برجام، ابتدا تمامی سازوکارهای حل‌وفصل اختلافات مندرج در توافق را به‌طور کامل طی کرد و سپس به‌تدریج، اقدامات جبرانی خود را مطابق با بند ۳۶ برجام آغاز نمود. در این مسیر، ایران تلاش‌های گسترده‌ای انجام داد تا سایر اعضای باقی‌مانده در توافق را متقاعد به بازگشت به تعهداتشان کند. با این حال، سه کشور اروپایی نه‌تنها به تعهدات خود پایبند نماندند، بلکه به‌طور فعال در اجرای سیاست موسوم به «فشار حداکثری» آمریکا مشارکت کردند و اخیراً نیز در تجاوز نظامی علیه مردم ما نقش داشته‌اند...

آن‌ها باید به همان توصیه‌ای عمل کنند که خود در نامه ۲۰ اوت ۲۰۲۰ به ایالات متحده ارائه کردند: اینکه باید از هر اقدامی که موجب تعمیق شکاف‌ها در شورای امنیت شود یا تأثیر منفی جدی بر عملکرد آن داشته باشد، خودداری کنند.»

 

جنگ ایران و اسرائیل 

هم‌زمان با افزایش تحرکات دیپلماتیک، تنش‌ها در منطقه نیز بالا گرفته و سایه جنگ ایران و اسرائیل مجدداً بر فضای امنیتی خاورمیانه سنگینی می‌کند. گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد که در پی حملات اخیر، برخی مقامات نظامی اسرائیل دوباره از احتمال تشدید جنگ ایران و اسرائیل سخن گفته‌اند. در مقابل، رسانه‌های داخلی نیز تحلیل‌هایی منتشر کرده‌اند که وقوع جنگ ایران و اسرائیل را به‌عنوان ابزاری برای منحرف کردن افکار عمومی در غرب توصیف می‌کنند. با این حال، هرگونه تشدید جنگ ایران و اسرائیل می‌تواند تلاش‌ها برای احیای برجام و ادامه مذاکرات ایران و اروپا را پیچیده‌تر کند.

در شرایطی که هم خطر مکانیسم ماشه و هم سایه جنگ ایران و اسرائیل جدی‌تر شده، مقامات امیدوارند مسیر مذاکرات ایران و اروپا بتواند راهی برای عبور از بحران‌های سیاسی و اقتصادی فعلی باشد.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها