باید خودمان را برای مذاکره آماده کنیم /موازنه وحشت برقرار شده است
طرف آمریکایی همزمان با پیشنهاد برقراری آتشبس در روز ۲ تیر، در حال برنامهریزی مقدمات ازسرگیری مذاکرات است و احتمالاً به زودی شاهد دور جدید مذاکرات خواهیم بود. در این صورت بر مبنای شنیدههای غیررسمی، دیگر عمانیها را در نقش واسطهگری نخواهیم دید و گزینههای دیگری، چون نروژ یا چین این مسئولیت را بر عهده خواهند داشت.

برخلاف نظر کارشناسان، اسرائیل تا اطلاع ثانوی به ایران حملات نظامی انجام نخواهد داد
گروه سیاسی- یکماه پس از آغاز جنگ تحمیلی و تجاوز اسرائیل به کشورمان ادامه مذاکرات با آمریکا در هالهای از ابهام قرار دارد و گمانه زنی در این رابطه حاکی از این است که فعلاً و در شرایط کنونی خبری از مذاکره غیرمستقیم بین عراقچی و ویتکاف نیست.
روزنامه اصولگرای فرهیختگان هم در این بین مدعی شده است که رایزنیهای تهران-واشنگتن که از فروردین آغاز شد و در ماههای اردیبهشت و خرداد جریان داشت با حمله رژیم صهیونیستی به ایران در روز ۲۳ خرداد، براساس تصمیم دستگاه دیپلماسی ایران لغو شد.
طرف آمریکایی همزمان با پیشنهاد برقراری آتشبس در روز ۲ تیر، در حال برنامهریزی مقدمات ازسرگیری مذاکرات است و احتمالاً به زودی شاهد دور جدید مذاکرات خواهیم بود. در این صورت بر مبنای شنیدههای غیررسمی، دیگر عمانیها را در نقش واسطهگری نخواهیم دید و گزینههای دیگری، چون نروژ یا چین این مسئولیت را بر عهده خواهند داشت.
این روزنامه همچنین مدعی شد: در حال حاضر بخش بزرگی از افکار عمومی مذاکرههای پیشین را نوعی عملیات فریب میداند؛ فرایندی که بهجای کاهش تنش، زمینه را برای حمله دشمن هموار کرد. نتایج یک نظرسنجی که توسط مرکز متا منتشر شده، بهوضوح این نگرش را بازتاب میدهد.
حدود ۷۸ درصد از پاسخدهندگان بر این باورند که گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در دوره قبل، بیش از آنکه واقعی و مؤثر باشد، ابزاری برای انحراف نگاهها و آمادهسازی شرایط برای اقدام نظامی اسرائیل بود. همچنین طبق همین نظرسنجی طی کمتر از سه ماه و بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه میزان موافقت مردم با اصل مذاکره با دولت آمریکا حدود ۳۰درصد کاهش یافته است.
این ادعا در حالی مطرح میشود که برخی کارشناسان همچنان معتقدند که خطر جنگ کاملاً رفع نشده و احتمال دارد اسرائیل بار دیگر به خاک ایران تجاوز کند برخی دیگر هم نظر مخالف آن را دارند.
ماشاالله شمس الواعظین تحلیلگر مسائل سیاسی کشورمان هم در همین رابطه به نامه نیوز، رسانه نزدیک به مصطفی پورمحمدی گفت: نه کسانی که معتقدند ایران در جنگ اخیر به پیروزی نرسید، تخصصی در این زمینه ها دارند و نه آنهایی که می گویند «ایران پیروز مطلق شد»، روایت درستی دارند. دقیقترین حرف آن است که یک موازنه وحشتی برقرار شد و ایران این موازنه را برقرار کرد.
وی افزود: هرچند اسرائیل به ایران حمله نظامی کرد و فرماندهان ما را به شهادت رساند اما ایران در نهایت موازنه را در جنگ برقرار کرد. این موازنه تا اطلاع ثانوی وجود خواهد داشت. بر خلاف بسیاری از کارشناسان معتقدم اسرائیل تا اطلاع ثانوی به ایران حملات نظامی انجام نخواهد داد. دلیل آن نیز به دست آمدن نوعی بازدارندگی است که ایران با برقراری موازنه ایجاد کرد.
این فعال رسانهای اظهار کرد: در جنگ های میهنی و بحران ها و پیامدهای ناشی از آن بیشترین دغدغه مان باید حول حفظ وحدت و انسجام ملی باشد. در غیراین صورت هر نوع شکاف یا اختلاف نظرهای جدی خطرناک است. معتقدم در چنین فضایی متهم کردن یک جریان یا یک بخشی از حاکمیت به خیانت پذیرفته شدنی نیست و دست های موساد اسرائیلی کاملا در ایجاد این شکاف ها دیده می شود.
وی افزود: نیرویی که نتوانست در جنگ، ایران را با شکست مواجه کند امکان دارد بخواهد توان خودش را از طریق ایجاد شکافها در جامعه ایران به آزمایش بگذارد بنابراین ما باید از این همدلی و همبستگی ملی ناشی از جنگ 12 روزه حفاظت کنیم.
هر نوع شکافی در این همبستگی ایجاد شود، عاملش مستقیم و غیرمستقیم، دانسته و ندانسته همراهی با همان نیرویی است که به فرماندهان کشور حمله کرد بنابراین خیلی باید مراقب حرف زدن هایمان باشیم.
این تحلیلگر مسائل سیاسی وقوع اختلاف ها و شکاف ها در کشور را به نفع اسرائیل و آمریکا خواند و یادآور شد: بدون هیچ تردیدی همه دولتمردان و حکمرانان ایران در این جنگ غافلگیر شدند و اسرائیل عنصر غافلگیری اش در همه جنگ ها جاری و ساری است. باید مراقبت کرد تا این دفعه از طریق ایجاد اختلافات و شکاف ها با یک غافلگیری دیگر مواجه نشویم. به هر حال ما در یک حالت عادی به سر نمی بریم و وضعیت خطرناک است. شخصا انتقادهای زیادی به دولت و حکومت دارم ولی در جنگ های میهنی از پروتکل حرفه ای روزنامه نگاری تبعیت می کنم و همه حرف های انتقادی را تا خروج کشور از حالت اضطراری و فوق العاده می بوسم و کنار می گذارم.
وی درباره میزان موثر بودن مذاکره با آمریکا دور کردن سایه جنگ از بالای سر کشور گفت: پرنده قدرت ایران دو بال دیپلماسی و نظامی دارد. برخی می کوشند «هدف جنگ ها را جنگ تعریف کنند»، معتقدم این باور غلطی است؛ سوالی که از این گروه می شود که فرض کنیم جنگیدیم و جنگ را نیز ادامه دادیم، نهایتا از ادامه جنگ چه هدفی حاصل می شود؟ چرچیل در جنگ جهانی دوم به این سوال که «هدف از جنگ ها چیست؟» پاسخ داد و گفت «هدف جنگ ها برقراری صلح است». این مولفه ای است که همچنان برقرار است.
شمس الواعظین با بیان اینکه در زمان جنگ نیز می توان باب مذاکره را نبست، اظهار کرد: برقراری آتش بس، صلح و مذاکره ابزاری برای پیشبرد یک راهبرد به زبان نرم، خوش و مسالمت آمیز است. کسی که می گوید «الان وقت مذاکره نیست و باید راه مذاکره را بست»، از نتایج خطرناک حرف خود آگاه نیستند و چون آگاه نیستند به سمت اتخاذ مواضع رادیکالی و تندروی می روند.
وی درباره اینکه برخی افراد علت مخالفت با مذاکره را خالی بودن دست ایران اعلام می کنند، افزود: این حرف خیلی ناپخته ای است. مگر ما با اتکا به توان هسته ای وارد مذاکره نشدیم، چه اتفاقی افتاد؟ به ما حمله شد یعنی با وجود داشتن برگ برنده نیز مورد حمله قرار گرفتیم. آیا مخالفان مذاکره فکر کردند ایران اینقدر تهی دست است؟ موقعیت ژئوپلتیک تنگه هرمز و تأثیرگذاری آن بر بازارهای انرژی جهانی، موقعیت منطقه ای ایران، توان نظامی ایران و همراهی ملت ها با ایران، آیا از نظر مخالفان هیچ کدام امتیاز محسوب نمی شود؟ خوب اگر این طور بود قطعا آتش بس برقرار نمی شد.
این کارشناس امور کشور گفت: اگر ایران تهیدست بود اسرائیل زیر بار آتشبس نمی رفت. همین الان اسرائیل چه اقداماتی مقابل حماس در نوار غزه انجام می دهد؟ مگر اسرائیل با حزب الله به صلح رسید؟ مگر حملات پی در پی به لبنان نمی کند؟ چرا این کار را می کند؟ اینکه ما خودمان را از داشتن هر گونه امتیاز و برگ برنده در مذاکرات محروم بدانیم کاملا غلط است.
وی افزود: در عین افزایش توانمندی پدافندی و نظامی در قبال هر نوع تجاوز نظامی به ایران، ما باید خودمان را برای مذاکره آماده کنیم. البته اینکه ترامپ قابل اعتماد است یا خیر؟ جزء چالش های ایران است. ظاهرا تا الان شناخت ما از ترامپ ناقص بوده است. ما دائم تصور می کردیم او اهل قماربازی و معامله است و اهل جنگ نیست، در حالیکه اصلا چنین تصوری واقعی نبود بنابراین در این نگاه باید تجدیدنظر کرد.
ارسال نظر