نتانیاهو صلح نمیخواهد؛ همزمان با مذاکره اسرائیل آماده حمله میشود!
هفته آینده اولین مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا، بعد از پایان جنگ ایران و اسرائیل، انجام خواهد شد.

دولت ترامپ از طریق میانجیها به ایران گفته است که میخواهد به مذاکرات بازگردد. ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشته: «فکر میکنم هفته آینده به توافق خواهیم رسید.»
به گزارش مستقل آنلاین، در روزهای اخیر، تحولات پرشتاب منطقه خاورمیانه بهویژه ایران، آمریکا و رژیم صهیونیستی وارد مرحله جدیدی شده است. از یکسو زمزمههایی از مذاکره با آمریکا شنیده میشود و از سوی دیگر، تحلیلگران و رسانههای بینالمللی از احتمال حمله مجدد اسرائیل به ایران خبر میدهند.
در شرایطی که آینده منطقه به تصمیمگیریهای پیچیده وابسته است، مذاکره با آمریکا و جلوگیری از حمله مجدد اسرائیل به ایران دو مسیر همپوشان اما متضاد به نظر میرسند. در حالی که یکی از راه دیپلماسی عبور میکند، دیگری بر آتش جنگ دامن میزند. انتخاب میان این دو بهراحتی ممکن نیست، اما بیتفاوتی نسبت به تحولات، پرهزینه خواهد بود.
چشمانداز مذاکرات ایران و آمریکا: واقعیت یا بازی سیاسی؟
به گزارش سرویس سیاسی مستقل آنلاین، با افزایش فشارهای بینالمللی و وضعیت بحرانی پس از حملات اخیر به تأسیسات هستهای ایران، موضوع مذاکره با آمریکا دوباره در مرکز توجهات قرار گرفته است. اگرچه مقامات ایران از جمله عباس عراقچی در روزهای اخیر اعلام کردهاند فعلاً برنامهای برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد، اما برخی گزارشها از تلاشهایی پشت پرده برای آغاز مجدد گفتوگوهای غیرمستقیم خبر میدهند.
کشورهایی مانند عمان و ایتالیا برای میانجیگری در مذاکره ایران و آمریکا اعلام آمادگی کردهاند. در همین حال، واشنگتن سیگنالهایی برای کاهش تحریمها در ازای توقف برنامه غنیسازی اورانیوم ارسال کرده است. با این حال، بنبستهایی مانند حفظ سطح غنیسازی ۶۰ درصدی توسط ایران، پیشرفت مذاکرات را با چالش مواجه کرده است.
کایالا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در گفتوگوی تلفنی با عباس عراقچی خواستار از سر گرفته شدن مذاکره در سریعترین زمان ممکن شده است. کایالا کالاس در همین رابطه در متنی که در شبکه اجتماعی اکس منتشر کرده نوشته: مذاکرات برای پایان دادن به برنامه هستهای ایران باید در اسرع وقت از سر گرفته شود.
احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز در اظهاراتی گفته است اگر مذاکره ایران با آمریکا ادامه پیدا نکند «ترامپ روی حرف خود میماند و به جمهوری اسلامی حمله خواهد کرد». او افزوده: «باید گروهی برای مذاکره فرستاده شود که تمام مشکلات در طول این سالها را مورد بررسی قرار داده و پیش بروند.» بخشایش آتشبس فعلی با اسرائیل را «دائمی» خوانده و مدعی شده: «ما به اسرائیل سیلی زدیم، آنها هم ضربه زدند و تکلیفمان با آنها روشن است.» این در حالی است که دونالد ترامپ در آخرین اظهاراتش درباره مذاکره با ایران گفته: «من هیچ پیشنهادی به ایران نمیدهم. بر خلاف اوباما که میلیاردها دلار تحت برجام شکستخورده به آنها داد، منحتی با آنها صحبت هم نمیکنم چون ما تاسیسات هستهای آنها را نابود کردیم.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در مصاحبه با شبکه سیبیاس گفته بود: «فکر نمیکنم مذاکرات به این زودیها از سر گرفته شود.» او افزوده: «برای تصمیمگیری درباره بازگشت به گفتوگوها، ابتدا باید مطمئن شویم که آمریکا در جریان مذاکرات دوباره ما را هدف حمله نظامی قرار نخواهد داد. بهنظر من با در نظر گرفتن همه این ملاحظات، ما هنوز به زمان بیشتری نیاز داریم.»
مجید تختروانچی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در مورد غنیسازی اورانیوم که نکته کلیدی مذاکرات ایران و آمریکا است، گفته: «سطح و ظرفیت غنیسازی قابل بحث است اما اینکه بگویند نباید غنیسازی داشته باشید و اگر موافق نباشید، شما را بمباران خواهیم کرد، قانون جنگل است.»
او تاکید کرده که اگر ایالات متحده خواهان ازسرگیری مذاکرات دیپلماتیک با تهران است، باید صراحتا تعهد دهد که حملات نظامی بیشتری علیه جمهوری اسلامی انجام نخواهد داد. او گفته دولت ترامپ از طریق واسطهها تمایل خود را برای بازگشت به مذاکرات اعلام کرده، اما هنوز موضع روشنی درباره این «مسئله بسیار مهم» یعنی احتمال تکرار حملات در جریان گفتگوها ارائه نداده است.
در همین راستا کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در یک کنفرانس خبری گفته دولت این کشور بهویژه استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ایالات متحده، بهطور مستقیم و غیرمستقیم با ایران در ارتباط بوده و این ارتباط همچنان ادامه دارد.
روحالله ایزدخواه، نماینده تهران در مجلس، در اظهارنظری متفاوت بیان کرده: «نمیشود یک پایمان در استقلال و پیشرفت باشد و پای دیگرمان در مذاکره و سازش. دشمن همان روزی که میزند، دعوت به مذاکره میکند. مذاکره مجدد با آمریکا اگر خیانت نباشد، حماقت است.»
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، اعلام کرده مذاکره ایران و آمریکا لزوما قرار نیست در آیندهای نزدیک رخ دهد و هنوز هیچ تاریخی برای آن تعیین نشده است. مهاجرانی افزوده: «اعتماد داریم دیپلماسی ابزاری است که با تکمیل میدان میتواند کشور را به پیروزی برساند. ما اهل مذاکره و دیپلماسی هستیم. دیپلماسی ما با کشورهای همسایه این موضوع را نشان میدهد... با عربستان و مصر مشکلاتمان را حل کردیم.»
در واکنشی دیگر، ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، گفته: «فعلا مذاکرهای با غربیها مانند اروپا و بهویژه آمریکا نداریم، چون به صلاح نیست.»
افزایش احتمال ازسرگیری جنگ ایران و اسرائیل
در سمت دیگر، نشانههای بازگشت قریبالوقوع درگیری نظامی میان اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران در حال افزایش است. در اسرائیل نیز رسانهها گزارش دادهاند که ارتش این کشور خود را برای دور جدیدی از حملات آماده میکند.
ابراهیم متقی، رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران، در گفتوگویی با صداوسیما اظهار داشته که اسرائیل با حمایت آمریکا در آینده نزدیک بار دیگر به جمهوری اسلامی حمله خواهد کرد و آتشبس اخیر تنها فرصتی برای تجدید قوای اسرائیل بوده است. او گفته: «اسرائیل و آمریکا آتشبس را بهمفهوم تجدید قوا و بهینهسازی قابلیتهای ابزاری خودشان میدانند. شواهد موجود بیانگر این است که اسرائیل با حمایت آمریکا ظرف حداکثر یک هفته عملیات نظامی، غافلگیرکننده و تخریبی خود علیه ایران را دوباره شروع خواهد کرد.» متقی اضافه کرده مقامهای جمهوری اسلامی نباید آتشبس را جدی بگیرند.
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز گفته: «هیچ آتشبسی در کار نیست و اکنون در مرحله قطع موقت جنگ هستیم.
مذاکرات هستهای ایران درصورت فراهم شدن شرایط از سر گرفته میشود
وزیر امور خارجه عمان گفته: مذاکرات هستهای ایران در صورت فراهم شدن شرایط، از سر گرفته خواهد شد و راه حل برنامه هستهای ایران، تنها از دروازه دیپلماسی میگذرد و تجاوز، بیفایده است. او از ایران و آمریکا خواسته که شروط غیر منطقی را کنار بگذارند و به مذاکرات معقول و قابل استمرار بازگردند.
هشدارها درباره حمله مجدد اسرائیل به ایران
در پی حملات سنگین اسرائیل به تأسیسات نظامی و هستهای ایران در تاریخ ۲۳ خرداد، اکنون موضوع حمله مجدد اسرائیل به یکی از داغترین مباحث سیاسی و امنیتی تبدیل شده است. روزنامه گاردین در یادداشتی تحلیلی نوشته: «ماشین جنگی نتانیاهو هرگز متوقف نمیشود و تصور توقف حملات او به ایران سادهلوحانه است.»
سیدمهدی دزفولی، مستندساز اصولگرا، نیز هشدار داده که حمله مجدد اسرائیل میتواند با سناریوهای سنگینتر و حتی با هدف قرار دادن چهرههای سیاسی بلندپایه صورت گیرد.
رسانههای وابسته به محافل نظامی اسرائیل نیز بارها تأکید کردهاند که تأسیسات نطنز و فردو همچنان در لیست اهداف بالقوهاند. بنابراین، احتمال حمله مجدد اسرائیل در هفتههای آینده، حتی همزمان با روند مذاکره با آمریکا، بسیار بالاست.
آیا مذاکره با آمریکا میتواند حمله مجدد اسرائیل را متوقف کند؟
سؤال کلیدی اینجاست که آیا مذاکره با آمریکا میتواند از حمله مجدد اسرائیل به ایران جلوگیری کند؟ پاسخ تحلیلگران به این سؤال متفاوت است. برخی معتقدند در صورت پیشرفت در مذاکره با آمریکا، اسرائیل تحت فشار جامعه بینالملل ممکن است از تداوم حملات خودداری کند.
اما گروهی دیگر بر این باورند که بنبست در مذاکره با آمریکا نهتنها احتمال توافق را کاهش میدهد، بلکه به اسرائیل این فرصت را میدهد که بدون هزینه بینالمللی، دست به حمله مجدد بزند. بهویژه اینکه نتانیاهو برای حفظ موقعیت داخلیاش، به بحرانسازی نیاز دارد.
از طرف دیگر، اگر روند مذاکره با آمریکا به کندی یا بنبست برسد، جمهوری اسلامی ممکن است آمادگیهای نظامی خود را افزایش دهد و همین موضوع تنش را تشدید کند. در نتیجه، رابطهای مستقیم و حساس بین این دو موضوع برقرار شده است.
در همین راستا ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، با رد هرگونه گزینه «قطع درگیری» با اسرائیل گفته: «ما هرگز چنین چیزی را نپذیرفتهایم.» او افزوده نیروهای مسلح جمهوری اسلامی آمادگی بیشتری نسبت به گذشته دارند و در صورت تکرار حمله از سوی اسرائیل، «پاسخی دندانشکن و کوبنده» داده خواهد شد.
در مجموع، برخی کارشناسان معتقدند مذاکره با آمریکا در این شرایط میتواند از تنشهای بیشتر جلوگیری کند، اما در صورت شکست این مذاکرات، احتمال حمله مجدد اسرائیل نیز بالاتر خواهد رفت.
ارسال نظر