هدف آمریکا جلوگیری کامل از دستیابی ایران به سلاح هستهای است
هدف نهایی اینست که ایران نه سلاح هستهای داشته باشد و نه توان تهدید همسایگانش، بهویژه اسرائیل/ اگر شما بتوانید در هر سطحی غنیسازی انجام دهید، اساساً میتوانید خیلی سریع به سطح تسلیحاتی برسید/ این یک حقیقت بنیادی است و همه آن را میدانند.

وزیر امور خارجه آمریکا تأکید کرد که هدف آمریکا جلوگیری کامل از دستیابی ایران به سلاح هستهای است. او مدعی شد حتی غنیسازی در سطوح پایین نیز میتواند به سرعت به سطوح تسلیحاتی منجر شود. به گفته روبیو، رئیسجمهور آمریکا خواهان حل این موضوع از راه دیپلماتیک است، اما در عین حال کاملاً مصمم است که ایران هرگز به توان هستهای دست نیابد.
در جریان گفتگویی با مارگارت برنان از سیبیاس نیوز، او به مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: شما گفتهاید که ایران از دید شما در آستانه تبدیل شدن به یک کشور هستهای است و ما در لحظهای حساس قرار داریم. آمریکا و ایران دوباره وارد مذاکره شدهاند. آیا میتوانید سیاست آمریکا را در این زمینه روشن کنید؟ آیا خط قرمز این است که ایران حتی برای مصارف غیرنظامی هم نباید اورانیوم غنیسازی کند؟ آیا باید کل برنامهاش را کاملاً برچیند؟
روبیو پاسخ داد: ببینید، اگر شما بتوانید در هر سطحی غنیسازی انجام دهید، اساساً میتوانید خیلی سریع به سطح تسلیحاتی برسید. یعنی این یک حقیقت بنیادی است و همه آن را میدانند، و این همان مشکلی بود که در توافق اوباما وجود داشت. اما هدف نهایی در اینجا ساده است؛ ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. و ترجیح رئیسجمهور، چون از جنگ خوشش نمیآید، این است که این هدف از طریق مذاکرهای صلحآمیز حاصل شود. در واقع، رئیسجمهور نهتنها میخواهد ایران دنبال سلاح هستهای نرود، بلکه میخواهد ایران کشوری ثروتمند، صلحطلب و شکوفا باشد که مردمش خوشبخت باشند.
وزیر خارجه آمریکا افزود: او میخواهد مردم ایران آیندهای بهتر داشته باشند. خودش گفته که سازنده است، نه بمبانداز. او خودش را اینطور میبیند و واقعاً همینطور هم هست. او رئیسجمهوری است که خواهان صلح است و به همین دلیل این مسیر را پیشنهاد داده و امیدواریم ایرانیها این مسیر را انتخاب کنند. اما او خیلی روشن گفته ایران هرگز نباید توانایی هستهای داشته باشد. آنها هرگز سلاح هستهای نخواهند داشت. این اتفاق نخواهد افتاد. و امیدواریم این نتیجه از راهی صلحآمیز و دیپلماتیک به دست آید و ما هماکنون در همین مسیر تلاش میکنیم.
روبیو گفت: ما قرار نیست دربارهاش در رسانهها مذاکره کنیم، چون این کار رسیدن به نتیجه را سخت میکند. اما هدف نهایی این است که ایران نه سلاح هستهای داشته باشد و نه توان تهدید همسایگانش، بهویژه اسرائیل.
واتیکان، پل جدید مذاکره میان روسیه و اوکراین؟
مارگارت برنان در ادامه گفت که وزیر امور خارجه آمریکا اکنون از رم همراه اوست و به پیشنهاد واتیکان برای میزبانی مذاکرات مستقیم میان روسیه و اوکراین اشاره کرد و از روبیو احتمال موفقیت آن پیشنهاد را پرسید.
روبیو گفت: خوب، اگر بیانیههای دیروز آنها را دیده باشید – البته من سخنگوی کرملین نیستم – آنها گفتهاند در شرایط مناسب حاضر به چنین دیداری هستند. بنابراین باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا این امکانپذیر است یا نه. بدیهی است که واتیکان پیشنهاد بسیار سخاوتمندانهای برای میزبانی هر نوع نشستی داده، نه فقط دیدار میان زلنسکی و پوتین، بلکه حتی جلسات فنی، هر نشستی که لازم باشد، آنها ابراز آمادگی کردهاند. پیشنهاد بسیار سخاوتمندانهای است که ممکن است پذیرفته شود. منظورم این است که مکانی خواهد بود که همه طرفها در آن احساس راحتی خواهند کرد. امیدواریم به مرحلهای برسیم که گفتگوها به صورت منظم انجام شوند و واتیکان یکی از گزینههای میزبانی باشد.
اگر شما بتوانید در هر سطحی غنیسازی انجام دهید، اساساً میتوانید خیلی سریع به سطح تسلیحاتی برسید. یعنی این یک حقیقت بنیادی است و همه آن را میدانند، و این همان مشکلی بود که در توافق اوباما وجود داشت
تماس مستقیم روبیو با لاوروف برای پیشبرد آتشبس
روبیو همچنین درباره تماس تلفنی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و تلاش برای دیدار پوتین-ترامپ گفت: خوب، درباره موضوعات مختلفی صحبت کردیم. من میخواستم نظر او را درباره اینکه مذاکرات دیروز چگونه پیش رفت، بدانم. این مذاکرات کاملاً بیفایده نبودند. برای مثال، قرار است ۱۰۰۰ زندانی مبادله شوند که از منظر انسانی بسیار مثبت است.
وزیر خارجه آمریکا افزود: او برایم توضیح داد که آنها در حال تهیه پیشنویس سندی هستند که خواستههایشان برای آتشبس را مشخص میکند، که میتواند به مذاکرات گستردهتر منجر شود. بدیهی است که طرف اوکراینی هم در حال تهیه پیشنهاد خود است و امیدواریم بهزودی آن را ارائه دهد. اگر چنین شود و پیشنهادهای دو طرف – چه از طرف روسیه و چه از طرف اوکراین – جدی و عملی باشند، آنگاه پیشرفت واقعی حاصل خواهد شد و میتوان بر اساس آن حرکت کرد. بنابراین باید منتظر بمانیم و ببینیم چه پیش میآید. اما او خواست که بدانم، و در تماسمان گفت که آنها در حال تهیه مجموعهای از ایدهها و خواستهها برای حرکت به سمت آتشبس و مذاکرات بیشتر هستند. پس منتظر میمانیم و امیدواریم که این سند آنقدر به خواستههای اوکراین نزدیک باشد که بتوانند به توافق برسند و شاید اختلافات را برطرف کنند.
آزمون صبر آمریکا؛ دیپلماسی یا وقتکشی؟
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش سیبیاس نیوز که آیا طرف مقابل فقط وقتکشی میکند، گفت: خب، ما دقیقاً در حال آزمودن همین موضوع هستیم و بهزودی مشخص خواهد شد. ببینید، در نهایت همانطور که گفتهام و اکنون هم در حال اجراست، دیگر در سراسر جهان دنبال برگزاری جلسه نمیگردیم. ما فقط به جلساتی که از قبل هماهنگشده پاسخ میدهیم، و همانطور که همیشه گفتهایم، اگر فرصت فراهم شود، آمادهایم هر کاری برای گرد هم آوردن آنها انجام دهیم. بنابراین فکر میکنم سوال شما این است که آیا آنها ما را سر کار گذاشتهاند؟ خب، دقیقاً در حال بررسی همین هستیم. بهزودی مشخص خواهد شد.
روبیو افزود: آنها دیروز یا پریروز در ترکیه ملاقات داشتند. در آن دیدار توافق کردند که درباره ایدههایی برای آتشبس، اسنادی را رد و بدل کنند. اگر این اسناد حاوی پیشنهادهای واقعبینانه و منطقی باشند، آنگاه میفهمیم که پیشرفتی حاصل شده. اما اگر آن اسناد شامل خواستههایی غیرواقعی باشند، آنگاه ارزیابی متفاوتی خواهیم داشت. پس در تلاشیم که این موضوع را مشخص کنیم. در اینجا باید بین دو موضوع تعادل برقرار کرد. از یک سو، تلاش داریم به صلح برسیم و به جنگی خونین، پرهزینه و ویرانگر پایان دهیم. پس مقداری صبر لازم است. اما از سوی دیگر، وقت برای تلف کردن نداریم. اتفاقات زیادی در جهان در جریان است که باید به آنها هم توجه کنیم.
مارکو روبیو گفت: ما نمیخواهیم وارد فرآیندی از گفتگوهای بیپایان شویم؛ باید پیشرفتی حاصل شود، حرکتی به جلو صورت گیرد. و اگر در روزهای آینده سندی از سوی هر دو طرف ارائه شود که نشان دهد دو طرف در حال امتیازدهی و اتخاذ رویکردی منطقی و واقعگرایانه هستند، آنگاه میتوانیم با اطمینان به مشارکت ادامه دهیم. اما اگر چیزی که میبینیم ثمربخش نباشد، احتمالاً ارزیابی متفاوتی خواهیم داشت. من همچنین موافقم که در نهایت یکی از عواملی که میتواند این بنبست را بشکند – شاید تنها راه – گفتگوی مستقیم میان رئیسجمهور ترامپ و ولادیمیر پوتین است. و او (ترامپ) صراحتاً تمایل و باور خود را نسبت به لزوم چنین دیداری اعلام کرده و امیدواریم بهزودی تنظیم شود.
دیدار پوتین و ترامپ؛ شاید تنها راه «نجات» دیپلماسی
او درباره اینکه آیا دیدار پوتین و ترامپ در حال برنامهریزی است، پاسخ داد: هنوز برنامهریزی مشخصی نشده، اما تمایل هر دو طرف وجود دارد. ما قطعاً این پیشنهاد را مطرح کردهایم. رئیسجمهور این پیشنهاد را بهصورت علنی ارائه کرده است. تنظیم چنین دیداری نیاز به هماهنگیهایی دارد، بنابراین نمیتوانم بگویم در حال حاضر در حال برنامهریزی برای زمان و مکان آن هستیم. اما رئیسجمهور میخواهد این کار را انجام دهد؛ هر چه سریعتر که ممکن باشد. فکر میکنم طرف روسی هم تمایل خود را برای انجام این دیدار اعلام کرده است. پس حالا فقط مسئله این است که همه را گرد هم بیاوریم، زمان و مکان را مشخص کنیم و بدانیم موضوع گفتگو چه خواهد بود.
فشار کنگره برای تحریم روسیه
مارکو روبیو همچنین درباره اینکه آیا باید تحریمهای بیشتری علیه روسیه تصویب شود یا فعلاً صبر لازم است، گفت: نه،... ببین، سنا در نهایت اقدام خواهد کرد. منظورم این است که فکر میکنم در گذشته، ما اقدام کردهایم... درخواست کردهایم که کمی به ما زمان بدهند تا ببینیم آیا میتوانیم در مذاکراتمان پیشرفتی داشته باشیم یا خیر. اما ما همچنین هفتههاست که با طرف روسی کاملاً شفاف بودهایم، شش یا هفت هفته پیش.
او افزود: ما به طرف روسی اطلاع دادهایم که این تلاش در حال انجام است. اینکه پیشبینی میکردیم وقتی همه چیز گفته و انجام شود، نزدیک به ۸۰ نفر در سنا از آن حمایت خواهند کرد، و من تصور میکنم درصد قابل توجهی از حمایت در مجلس نمایندگان وجود داشته باشد، اینکه این تلاشی بود که ما نمیتوانستیم متوقف کنیم و کنترلی بر آن نداشته باشیم، اینکه در نهایت، کنگره و به ویژه جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و سنا، سعی کردند به رئیس جمهور فضا و زمان بدهند تا در اینجا در مورد چیزی مذاکره کند. اما ما... ما تقریباً دو ماه است که بارها به روسها توصیه کردهایم که اگر پیشرفتی حاصل نشود، این اتفاق خواهد افتاد. بنابراین فکر میکنم این [تلاش] تازه دارد به ثمر میرسد. و این یکی از چیزهایی است که من دوباره در سفر این هفتهام به ترکیه با لیندسی گراهام تأیید کردم، این است که تعداد آنها اکنون به ۷۷ نفر رسیده است. او فکر میکند که میتواند به ۸۰ نفر یا بیشتر نزدیک شود. و این فقط یک واقعیت است، و چیزی است که ما هفتههاست به روسها گفتهایم که در راه است.
منبع: ایسنا
ارسال نظر