آلبرت بغزیان:
در یک دهه اخیر برنامه ای مدون برای اصلاح زیر ساخت ها نداشتیم
ایرانی که منابع طبیعی ارزشمند دارد و به لحاظ نیروی کار هم مشکلی پیش روی خود نمی بیند، متاسفانه در یک دهه اخیر برنامه ای مدون برای اصلاح زیر ساخت ها نداشته است تا صنایعی فرسوده داشته شوند که این خود برای مانا بودن مانع های اقتصادی مزید بر علت است.

آلبرت بغزیان، اقتصاددان در گفتگو با «مستقل آنلاین» با اشاره به دلائل شلختگی فضای اقتصادی کشور اظهار داشت: سهم کسری بودجه، افزایش بی رویه نقدینگی، تورم ماندگار و البته نظام معیوب بانکی و مالیاتی را در نابسامانی محرز اقتصادی می توان به صورت ملموسی مشاهده کرد. در واقع در شرایطی که این عوامل اقتصاد را در بن بست قرار داده اند، کمترین تحرکی برای رفع و رجوع این نقصان قابل مشاهده است. این توضیح را لازم می دانم، مدیریتی که نسبت به واقعیت موجود بی تفاوت و به آگاهی لازم از فرصت ها و تهدیدهای اقتصادی نرسیده ، موجب شده است تا چرخ اقتصاد لنگ بزند. یعنی مشکل به قدری جدی است که «اصلاح» بعید به نظر می رسد!
عضو سابق شورای رقابت در ادامه گفت: چاپ بی رویه اسکناس که نتیجه ای جز ماندگاری تورم ندارد، تصمیم گیران به اشتباه به این تشخیص رسانده که می توان، با بهره گیری از منابع بانکی خلاءهای موجود را پر کرد. این شیوه غلط و هزینه ساز متاسفانه در دستور همه دولت ها، اعم از اصلاح طلب و اصولگرا مصرانه پیگیری شده است تا در کشور شرایطی را ببینیم که با ظرفیت های اقتصادی در تناقض کامل است. به هر حال در کشور به قدری دارایی ارزشمند داریم که اگر قرار بر مدیریت کارشناسی باشد، می توانیم میزان اثرگذ اری تحریم ها را تا حدی که کارساز باشد، خثی و کم اثر کنیم. اما اگر اصرار به سیاست گذاری فعلی داشته باشیم، حتی فروش نفت زیاد هم نمی تواند گرهی از گره های اقتصادی را باز کند و در راستای بهبود وضعیت اقتصادی اتفاق بنیادینی در راه نخواهد بود.
او با درباره میزان تاثیرگذاری بانک مرکزی در مناسبات اقتصادی افزود: عرف فضای اقتصادی این است که در هنگامه بحران، بانک مرکزی سیبل می شود و نوک پیکان اعتراض ها به سوی این دستگاه اقتصادی روانه می شود. در این باره باید اشاره کرد، از آنجایی که بانک مرکزی اختیار تام در مدیریت اقتصادی ندارد، این رفتاری هزینه ساز است. مثلا بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز فقط تا حد مشخصی می تواند، نقش آفرینی کند. وقتی اینکه بانک مرکزی چقدر ارز دولتی داشته باشد و با چه نرخی، نیازمند تصمیم نمایندگان مجلس است، اثرگذاری این نهاد را کمرنگ می کند. حالا در این شرایط، اگر نمایندگان مجلس دانش بالایی نداشته باشند و با رای حداقلی در قوه مقننه فعالیت کنند، معلوم است که اقتصاد از «نظم» لازم محروم شده و در نتیجه نابسامانی اقتصادی خودنمایی خواهد کرد.
وی توضیح داد: مدیران اقتصادی در حالی «رمز ارز» ها را حلال مشکلات می دانند که کاملا معلوم است با رمز ارز فقط می توانیم بخش ناچیزی از بدهی ها را با رمز ارز تسویه کرد و برای برنامه های راهبردی، این عامل تاثیر زیادی نمی تواند داشته باشد. بنابراین این خیال که می توانیم، با رمز ارز تحریم ها را کم اثر کنیم، خیالی تو خالی است که فقط موجب بلاتکلیفی در شرایط به هم ریختگی اقتصادی می شود. همچنین باید تاکید و یادآوری کرد، ایرانی که منابع طبیعی ارزشمند دارد و به لحاظ نیروی کار هم مشکلی پیش روی خود نمی بیند، متاسفانه در یک دهه اخیر برنامه ای مدون برای اصلاح زیر ساخت ها نداشته است تا صنایعی فرسوده داشته شوند که این خود برای مانا بودن مانع های اقتصادی مزید بر علت است.
بغزیان یادآور شد: اقتصاد درگیر و گرفتار سیاست خارجی است تا با این سئوال مهم افکار عمومی روبرو شویم، تجدیدنظر در رویکردها، تصمیم سازی ها و همچنین اجرای برنامه ها چه زمانی جدی گرفته می شود تا بتوانیم از طریق ترمیم اقتصاد آرامش را به جامعه تزریق کنیم.
ارسال نظر