راغفر:

موضوع FATF ربطی به قرارداد هواپیماها ندارد

حسین راغفر می‌گوید: موضوع FATF نمی‌تواند مسئله قراردادها را تحث تاثیر قرار دهد و تنها می تواند فرصتی برای اعمال فشار و بهانه گیری بر علیه کشورهایی که مطلوب آنها نیست را فراهم کند.

موضوع  FATF  ربطی به قرارداد هواپیماها ندارد

مستقل آنلاین/ سارا حامدی- اواخر  اردیبهشت ماه بود که عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در همایش نقد  عملکرد دولت دوازدهم با اشاره به اینکه آخوندی با بیان اینکه پس از برجام شاهد حضور کشنگران سیاسی و اقتصادی جهان در تهران بودیم، تصریح کرد: در این دوران بنگاه‌ها و شرکت‌های بزرگ به ایران می‌آمدند تا با ما همکاری کنند و اساسا ایران به کانون رفت و آمد‌های سیاسی و اقتصادی در منطقه تبدیل شده بود، اما چه اتفاقی افتاد؟ مثلا در این دوره وزارت نفت درگیر شکل قرارداد‌ها شد که قرارداد باید به چه شکل باشد با این وجود از همین طریق یک سال از وقت گرفته شد. 

آخوندی با اشاره به اینکه نحوه بستن قرارداد‌ها تمام فرصت‌ها را از ایران گرفت، تصریح کرد: در وزارت راه و شهرسازی ۱۶ میلیارد دلار قرارداد هواپیما امضا کردیم به گونه‌ای که بوئینگ برای مذاکره به تهران آمد. 

وی با بیان اینکه به گفته موگرینی برجام یک موافقت نامه امنیتی است، افزود: برجام بلافاصله با FATF تکمیل می‌شد و ایران می‌توانست مبادلات خود را با جهان تنظیم کند. در هر حال دولت باید پس از امضای برجام بلافاصله FATF را امضا می‌کرد و نقد من هم به دولت همین است که چرا بلافاصله آن را امضا نکرد در هر حال دیدیم که چگونه در داخل با مخالفین مواجه شدیم و چه کسانی جلوی سرمایه گذاری‌ها را گرفتند و مردم را از این همه فرصت محروم کردند و حالا هم طلبکار هستند. 

پس از سخنان آخوندی، اصغر فخریه کاشان قائم مقام آخوندی و مسئول مذاکره با ایرباس در سال ۹۵ گفته بود FATF ربطی به قراردادهای بوئینگ و ایرباس ندارد.ژاز

موضوع نوسازی ناوگان حمل و نقل هوایی کشور  از آن جهت بسیار با اهمیت است که خرید ناوگان جدید می توانست هواپیماهای قدیمی و مسن را از رده خارج کند تا پروازهای شرکت های هواپیمایی به خصوص هما با امنیت بیشتری انجام شود اماخارج شدن آمریکا از برجام موجب شد تا اروپایی ها نیز به دلیل ریسک بالای ادامه حضور در این قرارداد از این معامله خارج شوند.

آدرس غلط آخوندی

از سوی دیگر موضوع مهم دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد سخنان عباس آخوندی در ارتباط با تعیین تکلیف موضوع FATF پس از برجام است که می توانست منجر به اجرایی شدن قرارداد خرید هواپیماها شود، البته همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد پیوستن ایران به FATF  ارتباطی با قرارداد هواپیماها ندارد.

در این خصوص حسین راغفر اقتصاددان  و استاد دانشگاه در گفت و گو با مستقل آنلاین"  با اشاره به اینکه بر خلاف گفته های وزیر سابق راه و شهرسازی، خرید و یا لغو هواپیماها هیچ ارتباطی با FATF نداشته و در زمان قراردادهای خرید هواپیماها به ایران فرصت داده شده بود در خصوص FATF اعلام موضع کند.

ضمن اینکه قرارداد خرید هواپیماها خود قراردادهای پرمسئله و پرابهامی بود. اینکه قرارداد بود هواپیماها به صورت استقراضی خریداری شوند و بعد مشکلات بسیار زیادی بر سر راه اجرای این قراردادها به وجود می آمد.و

راغفر ادامه داد: آقایان تصور می کردند با خرید هواپیماها و واگذاری‌شان به "هما" می‌توانند این ایرلاین را خصوصی کنند و بعد هزینه و بدهی‌ها بر دوش دولت بیافتد که این خود مسئله‌ای غامض و پیچیده بود زیرا هنوز هم معلوم نیست اگر این قرارداد اجرا می شد به نفع کشور بود یا نه.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بسیاری از کارشناسان در این مورد نظرات بسیار متفاوتی دارند اما آقایان با نگاه خاصی به مسائل نگاه کرده و بسیار هم سیاسی این مسائل را تفسیر می‌کنند از این‌رو به اعتقاد من جریان نئولیبرال به نوعی با  فضاسازی سیاسی همیشه سعی در پیشبرد اهداف خاصی بوده است که قرارداد خرید هواپیماها برای ایران ایر یکی از آنها بوده است.

حسین راغفر تاکید کرد: قرارداد خرید هواپیماها و اجرایی شدن حداقل در آن زمان هیچ ارتباطی با موضوع FATF نداشته است اما باید این نکته را در نظر داشت که طرف ایران در قرارداد خرید هواپیماها ضمانتی برای اجرای تعهدات خود نداشتند زیرا بخش بزرگی از دانش مربوط به هواپیماها متعلق به آمریکاست ،صرفنظر از هر نتیجه، یکی از اصلی ترین دلایل آمریکایی ها برای خروج از برجام موضوع جدیدی نبود و آنها در داوران برجام که اروپایی ها برای  انعقاد قرارداد به ایران می آمدند اوباما  همان زمان به اروپایی ها اخطار کرد که اگر امتیازی در برجام وجود داشته بلاشد متعلق به آمریکایی هاست و چون امتیازی از قرارداد خرید هواپیماها نداشتند نیز می تواند به عنوان یکی از دلایل خروج آنها از برجام است که به این ترتیب توانستند با یک تیر 2 نشان بزنند و هم خودشان از برجام خارج شوند و هم مانع امتیازگیری اروپایی ها از انعقاد قرارداد با ایران شوند.

راغفر تاکید کرد: با در نظر گرفتن تمامی این موارد می توان گفت به نتیجه نرسیدن قرارداد خرید هواپیما هیچ ارتباطی به FATF ندارد.

این کارشناس  اقتصادی تصریح کرد: باید توجه داشت که FATF کنوانسیونی است که اعضای آن متعهد شده‌اند تا جلوی انجام فعالیت‌های مربوط به پولشویی را بگیرند و مطرح کردن پذیرش و یا عدم پذیرش پیوستن به آن، بهانه‌ای برای برخی کشورهای صنعتی باشد تا از طریق آن به دیگران فشار بیاورند وگرنه بزرگترین کشورهای پولشوی دنیا طبق پژوهش های بین‌المللی و جهانی که توسط نهادهای بین‌المللی مستقل صورت گرفته بیش از 70 درصد پولشویی در دنیا توسط 2 کشور آمریکا و بریتانیا انجام می شوند اما این 2 کشور، همان کشورهایی هستند که به دلیل سلطه رسانه اس در دنیا و نفوذ در نهادهای بین‌المللی می‌توانند دیگران متهم کنند.

حسین راغفر ادامه داد: همان‌طور که پیش‌تر نیز مطرح شد موضوع پذیرفتن یا نپذیرفتن  AFTF ارتباطی با مسئله‌ای که آقای آخوندی مطرح کردند نداشته زیرا کشورهای صنعتی طرف قرارداد می‌توانند از هر بهانه ای حتی FATF برای عدم انجام تعهدات خود استفاده کنند.

وی افزود: بعد از کشورهای آمریکا و بریتانیا یکی دیگر از بزرگترین کشورهای پولشوی دنیا اسرائیل است منتهی هرگز هیچکس نه در مورد انگلیس و آمریکا و نه اسرائیل موضوعی را مطرح نخواهند کرد، حتی نهادهای بین المللی مستقل نیز که گزارش‌های مربوز به بزرگترین کشورهای پولشو در دنیا منتشر می کنند نیز اطلاعاتی در مورد این کشورها اعلام نمی کنند.

راغفر در پایان تاکید کرد: موضوع FATF نمی تواند مسئله قراردادها را تحث تاثیر قرار دهد و تنها می تواند فرصتی برای اعمال فشار و بهانه گیری بر علیه کشورهایی که مطلوب آنها نیست را فراهم کند.

 

 

آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها