از عوارض تتو چه می‌دانید؟

عضو مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اگر فردی به هر نوع بیماری پوستی و غیر پوستی حاد و مزمن مبتلا باشد باید قبل از تتو کردن با پزشک متخصص خود مشورت کند.

از عوارض تتو چه می‌دانید؟

دکتر حامد زرتاب، عضو مرکز آموزش و پژوهش بیماری‎های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران،  تتو‌ها را به تتو‌های آماتور و حرفه‎ای تقسیم‎بندی کرد و گفت: برای تتو‌های آماتور معمولا از رنگ‎های طیف آبی و سیاه استفاده می‌شود و پایه آن‎ها کربنی است، اغلب سطحی‎تر کارگذاری می‎شوند و پاک کردن آن‎ها نیز طبیعتا راحت‎تر است.

وی درباره عوارض انجام تتو توضیح داد: در تتو‌های حرفه‎ای از رنگ‎های دیگر مانند سبز و قرمز استفاده می‎شود، اغلب عمقی‌تر هستند و پاک کردن آن‎ها سخت است. تتو عوارض بالقوه گوناگونی دارد. یکی از آن‎ها واکنش‌های آلرژیک است که به خصوص با تتو‌های حرفه‎ای و استفاده از رنگ‎های سبز، زرد، قرمز و یا آبی به کار برزو می‌کند و حتی سال‎ها بعد از انجام تتو هم این واکنش‎های آلرژیک خود را نشان می‌دهند.

عضو مرکز آموزش و پژوهش بیماری‎های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: از دیگر عوارض تتوها، ایجاد سایر عفونت‎های پوستی و عفونت‎های سیستمتیک در قسمت‎های دیگر بدن است که اگر نکات بهداشتی از طرف کسی که تتو را انجام می‌دهد به طور کامل رعایت نشود، این عارضه ایجاد خواهد شد.

وی با بیان اینکه گا‌ها واکنش‎ها و بیماری‎های التهابی در پوست و گاهی در سایر ارگان‎های بدن در اطراف ناحیه‎ تتو شده ایجاد می‎شود که حتی چند سال بعد از انجام تتو از بین نمی‎رود هشدار داد: همچنین عارضه‎های بالقوه‎ دیگر تتو وجود دارد که انواع "فوتو درماتیت‎ها" (التهاب پوست و اگزما) از جمله آن‌ها هستند که با نورخورشید ایجاد و تشدید می‎شوند.

ابتلا به ایدز و انواع هپاتیت در کمین افرادی که تتوی غیر اصولی انجام می‎دهند

زرتاب تصریح کرد: دسته‎ دیگر واکنش‎ها، واکنش‎هایی هستند که به آن‎ها واکنش‎های لیکنوئید می‎گویند که این‎ واکنش‌ها شامل التهاب‎های پوستی هستند و اطراف ناحیه تتو شده ایجاد می‎شوند. امکان دارد به فاصله چند ماه و چند سال بیماری پوستی سارکوئیدوز در قسمت تتو شده نیز ایجاد شود و به مرور زمان قسمت‎های دیگر را هم درگیر کند.

این متخصص پوست توضیح داد: دیگر عوارض تتو می‎توان به بیماری‎های منتقله از راه خون مانند عفونت با باکتری‎ها، بیماری‎های هپاتیت b و c و ایدز نیز اشاره کرد که از راه تتو‌های حرفه‎ای و عمیق منتقل می‎شوند. همینطور گزارشاتی به صورت نادر منتشر شده که ایجاد تتو می‎تواند قسمت‎های مختلفی را مانند عنبیه چشم‎ها درگیر کند و اگر درمان شود گاهی فاجعه بار خواهد بود.

وی ادامه داد: برخی بیماری‎های پوستی هم با انجام تتو شعله‎ور می‎شوند مانند انواع اگزما، بیماری پسوریازیس، لیکن پلان، مورفه‎آ و انواع دیگر بیماری‎های پوستی دیگر. ایجاد کلوئید نیز پس از تتو‌ها امکان دارد اتفاق بیفتد و همچنین گزارش شده که در موارد ناحیه‎ای که تتو شده، در هنگام انجام تصویربرداری هایی، چون ام آر آی دچار سوزش و تورم شده و حتی در کیفیت تصویر ام آر آی اثر کند.

از دیگر عوارض تتو‌های عمیق و حرفه‌ای می‌توان به بیماری‌های منتقله از راه خون مانند عفونت با باکتری ها، بیماری‌های هپاتیت b و c و ایدز اشاره کرد.

عوارض پاک کردن تتو با لیزر چیست؟

زرتاب در خصوص روش‌های پاک کردن تتو گفت: برای پاک کردن تتو، روش‎های مختلفی وجود دارد؛ از جمله روش‎های قدیمی‎تر مانند درم ابریژن و جراحی‎ها هستند که امروزه کمتر استفاده می‎شوند و امروزه اصلی‎ترین روش برای برداشتن تتوها، انواع خاصی از لیزر‌ها هستند.

این پژوهشگر پوست و زیبایی در رابطه با روش لیزر توضیح داد: روش برداشت تتو با لیزر به طور کلی امن و شناخته شده است و احتمالا عوارض آن کم است، اما بی عارضه نیست. در تتو‌های حرفه‎ای جوهری که استفاده می‎شود ماندگارتر است و رنگ‎های بیشتری در آن به کار می‎رود و، چون به سطوح عمقی‎تری تزریق می‎شوند، برداشت تتو پروسه‎ پیچیده‎تری است.

وی تأکید کرد: برای برداشت تتو با لیزر، ممکن است نیاز به چندین جلسه درمان و صرف هزینه بیشتر باشد و در نهایت هم بسته به نوع تتویی که انجام شده نتیجه‎ درمان صددرصدی به دست نمی‎آید. همچنین از جمله عوارضی که موقع برداشتن تتو ایجاد می‌شود، درد، تاول، پوسته دار شدن ضایعات و خونریزی‎های نقطه‎ای است که برخی از آن‌ها را می‎توان با بی‎حسی‌های موضعی قبل لیزر کم کرد.

تغییرات قوام پوست پس از پاک کردن تتو با لیزر!

به گفته وی برخی رنگ‎هایی که در تتو‌ها به کار می‎روند، نسبت به لیزر‌ها مقاومند و بعضی اینقدر عمیق کار می‌شوند که از دسترس طول موج لیزر‌ها خارج هستند. ممکن است هنگام درمان و پاک کردن، سایه‎ای از تتوی اولیه باقی بماند و همینطور قوام پوستی که تتو شده، بعد از درمان با لیزر، ممکن است مانند قوام پوست اولیه نباشد و دچار تغییرات شود.

وی با اشاره به اینکه امکان دارد چندین جلسه لیزردرمانی برای پاک کردن تتو نیاز باشد و برخی لیزر‌ها بر روی برخی رنگ‎های خاص موثرترند و روی برخی رنگ‎ها اثر ندارند، عنوان کرد: یکی از عوارض نادر تتو این است که محل برداشت تتو ممکن است دچار عفونت شود و به این بستگی دارد که کسی که این کار را انجام می‎دهد چقدر در کارش خبره باشد. پس بهتر است متخصص پوست فقط این کار را انجام دهد.

زرتاب گفت: عارضه دیگر برداشت تتو این است که آن ناحیه بعد از مدتی دچار اسکار شود و این اسکار دائمی شده و حتی ممکن است برای مدت طولانی باقی بماند. در ضمن تغییر رنگ ناحیه‎ای که تحت درمان قرار می‎گیرد هم، به صورت کمرنگ‎تر شدن و پر رنگ‎تر شدن اتفاق می‎افتد.

قوام پوستی که تتو شده، بعد از درمان با لیزر، ممکن است مانند قوام پوست اولیه نباشد و دچار تغییرات شود.

این پژوهشگر پوست و زیبایی مطرح کرد: به طور رایج در پاک کردن تتو‌های خط لب، خط چشم و ابروها، ممکن است بعد از جلسات اول، تتو‌ها حتی تیره‎تر بشوند و این به خاطر برون ریزی‎ای است که از رنگدانه‎ها اتفاق می‎افتد و ممکن است این‌ها درمان را طولانی‎تر کند و جلسات اضافی درمان نیاز باشد.

هزینه‌های چند ده میلیونی برای پاک کردن تتو

وی واکنش‎های التهابی را جزء عارضه‎ دیگر پاک کردن تتو‌ها دانسته و ادامه داد: این عارضه معمولا به دلیل جوهر و رنگدانه‌هایی هستند که در تتو‌ها وجود دارند و بدن به آن‎ها واکنش نشان می‎دهد و انواع ضایعات اگزمایی و ... ایجاد می‎شود.

زرتاب اضافه کرد: به طور کلی اگر فردی به هر نوع بیماری پوستی و غیر پوستی حاد و مزمن مبتلا باشد یا مثلا در شرایطی مانند بارداری و شیردهی قرار گرفته باشد و بخواهد تتو انجام دهد، حتما باید قبل از این کار با پزشک متخصص خود مشورت کند و برای هر بیماری به صورت منحصر به فرد باید تصمیم گرفته شود.

عضو مرکز آموزش و پژوهش بیماری‎های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: درمان پاک کردن تتو، چون با دستگاه‌هایی با طول موج خاص انجام می‎شود و امکان دارد چندین جلسه طول بکشد، منجر به هزینه‎بر شدن آن می‎شود و حتی به تحمیل هزینه‎های چندین میلیونی و یا چند ده میلیونی به بیمار منجر خواهد شد.

آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها