گنبد نمکی بستک

گنبد نمکی بستک یکی از جاذبه‌های گردشگری استان هرمزگان این روزها به بخش خصوصی سپرده شده تا از آن نمک استخراج کنند. اتفاقی که این جاذبه طبیعی استان هرمزگان را در خطر تخریب قرار داده است.علی اصغر مونسان رییس سازمان میراث فرهنگی پس از اطلاع از این اتفاق در پاسخ به فعالان میراث فرهنگی هرمزگان نوشت: پس از کسب خبر بلافاصله اقدامات لازم برای توقف عملیات اجرایی انجام شد و در حال رایزنی برای ابطال مجوز صادره از اداره صنعت معدن استان هستیم.

گنبد نمکی بستک

گنبد نمکی داربست در استان هرمزگان واقع است. این گنبد نمکی در فاصله ۴ کیلومتری جنوب شرقی روستای داربست از توابع شهرستان بستک واقع است. گنبد در یک محیط دایره‌ای شکل به قطر ۴ کیلومتر گسترده شده است. نمک در این گنبد مانند دیگر گنبدهای نمکی واجد میان لایه‌هایی از اکسید آهن و دیگر ناخالصی‌ها‌ست. در برخی قسمت‌ها نمک تبلور مجدد یافته و کاملا شفاف و خالص و گاه شکل سیستم تبلوری مکعبی را کاملا نشان می‌دهد. تبلور نمک حاصل دگرگونی نمک است که در گنبدهای دیگر هم به طور مشخص قابل مشاهده است. با توجه به ضخامت لایه‌های نمک در این گنبد استخراج نمک از آن قابل بررسی است. ارتفاع بلندترین قسمت گنبد ۱۳۵۰ متر است که با توجه به ارتفاع ۳۵۰ متری دشت جنوبی در حدود ۱۰۰۰ متر از تراز دشت بالاتر است.

این گنبد با قطع کردن رسوبات حاشیه و شیب‌دار نمودن این رسوبات زمان سربر آوردن خود را معین می‌کند به لحاظ وجود قطعات گنبدی و رسوبات بالا نشان می‌دهد که در زمان اواخر دوران سوم گنبد شروع به نمایان شدن می‌کند که این شواهد در حاشیه شمالی و شرقی گنبد دیده می‌شود. واریزه‌های گنبد نمکی یا به اصطلاح پوش سنگ در اطرف گنبد دیده می‌شود اما مخلوطی از خاک‌های سرخ، نمک، مارن، سنگ‌های آتش‌فشانی اسیدی و سنگ‌های سازند هرمز است که بر اثر فرسایش سنگ‌های گنبدی و تجمع در ناودیس‌های حاشیه گنبد یا به صورت تراس‌هایی در اطراف رودخانه جاری گنبد به وجود آمده‌اند و دارای سن و زمان مشخصی نیستند.

 

آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها