برنامه‌ ناسا برای ارسال موجودات زنده به ورای مدار زمین

بررسی تاثیرات تابش شدید بر بدن موجودات زنده از مسائل مهمی است که باید در سفرهای فضایی طولانی مدت به آن توجه کرد.

برنامه‌ ناسا برای ارسال موجودات زنده به ورای مدار زمین

ناسا قصد دارد تا این تاثیرات را با ارسال موجودات زنده به اعماق فضا بسنجد. فضاپیمای BioSentinel این ماموریت را بر عهده خواهد داشت. ماموریتی که در آن برای اولین بار و پس از پایان ماموریت آپولو ۱۷ در حدود پنجاه سال پیش، پای موجودات زنده به جایی فراتر از مدار زمین باز خواهد شد.

فضاپیمای BioSentinel یکی از ۱۳ فضاپیمای کوچکی خواهد بود که در ماموریت آرتمیس ۱ (Artmis 1)، که پیش از این با عنوان EM-1 شناخته می‌شد، به فضا ارسال خواهند شد. این ماموریت قرار است در سال ۲۰۲۰ انجام شود.

BioSentinel تعدادی سلول زنده‌ی مخمر را به فضا خواهد برد و به مدت نه تا دوازده ماه داده‌های مورد نیاز دانشمندان را جمع‌آوری خواهد کرد. این فضاپیمای کوچک ۱۴ کیلوگرمی دو نوع متفاوت از مخمرها را به همراه خواهد برد. تفاوت این دو نوع مخمر در مقاومت‌ آن‌ها در برابر تابش است؛ یک نوع مقاوت بیشتری نسبت به تابش دارد و نوع دیگر نسبت به تابش حساس‌تر است.

تیم BioSentinel رشد و فعالیت این دو نوع مخمر را بررسی خواهد کرد تا تاثیرات تابش‌های فضایی را بر هر کدام از آن‌ها بسنجد. این گروه نمونه‌های مشابهی از مخمرها را به ایستگاه فضایی بین‌المللی نیز ارسال خواهد کرد. سطح تابش در ایستگاه فضایی که در نزدیکی مدار زمین قرار دارد بسیار کمتر از اعماق فضا است. همین فرآیند روی زمین هم انجام خواهد شد تا تاثیرات جداگانه‌ی گرانش و تابش را بتوان از یک‌دیگر تشخیص داد.

نکته‌ی مهم در انتخاب مخمر به عنوان موجود زنده‌ی حاضر در این ماموریت این است که فرآیند اصلاح DNA در مخمرها تا حد زیادی شبیه به انسان است.

فضاپیمای BioSentinel پاییز امسال آماده خواهد شد و پس از آن مقدمات پیش از پرواز را خواهد گذراند. در نهایت این ماهواره‌ی کوچک سوار بر سامانه‌ی پرتاب فضایی (SLS) ناسا به فضا پرتاب خواهد شد. پرتابگر بسیار قدرتمندی که قرار است برای اولین بار در ماموریت آرتمیس ۱ مورد استفاده قرار بگیرد.

سامانه‌ی پرتاب فضایی و فضاپیمای اوریون (Orion) دو بخش اصلی برنامه‌ی ناسا برای سفر سرنشین‌دار به ماه و مریخ است. در ماموریت آرتمیس ۱ که قرار است در سال ۲۰۲۰ انجام شود SLS و اوریون در سفری بدون سرنشین عازم ماه خواهند شد تا آزمایش‌ها و تست‌های لازم روی آن‌ها انجام شود. اگر همه چیز به خوبی پیش برود در ماموریت بعد که قرار است در سال ۲۰۲۳ انجام شود این فضاپیما به همراه چهار فضانورد در مدار ماه قرار خواهد گرفت.

امیررضا کامکار

 

آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها